Colorado

 

I detta projekt byggs clone Colorado av delar från verkstaden. Projektets fokus ligger på motormodifiering. Växellådan byts ut mot en 4-växlad Mexico-låda, cylindern får ett nytt foder för 44mm kolv. För att få plats med den nya cylindern måste motorblocken fräsas ur. Dessutom skall ett eget avstämt avgasrör svetsas. Framgaffeln kommer att vara från en Puch Monza, vilket ger bättre fjädring och frambroms för att matcha de högre hastigheterna.


Ramrenovering

Ramen till projektet krävde en hel del svetsning för att åter nå sin forna glans. Både bakskärm och innerskärm behövde bytas ut.

Innan


Efter


För att förhindra att ramen skulle rosta förzinkades hela ramen.

 


Motorrenovering

Motorn köptes billigt på en marknad, det är rätt årsmodell för en Colorado men den hade en del skavanker. Det första som gjordes var demontering och blästring. Därefter frästes motorblocket upp och Kopplingskåpan polerades.


Notera att även kanalerna är uppslipade, det var faktiskt redan gjort då motorn köptes.


Motorn monterades med nya lager och packningar i hela motorn. Dock var ett av lagersätena för rullagrena till växellådan så utslitet att lagret fick limmas på plats med Loctite cylindrisk fastsättning. Dessutom glappade motorkåporna en halvmillimeter på ovansiden, detta löstes med kemisk metall.


Det börjar likna något

 

Lackering

Innan mopeden kunde lackeras åtgärdades ett antal skavanker. En ny pinne för stödfjädern svetsades på, svingen fick nytt kedjeskyddsfäste och en ny pumphållare. Den undre gaffelkronan svetsades om för att kunna montera en Puch Monza framgaffel, vilken fungerar mycket bättre än Dakotans originalgaffel. Nedre gaffelbenen fick nya hållare till skärmen för att kunna montera en Dakotaskärm på Monzagaffeln.


 
 
 

Mopeden provmonterades och ramplåtar riktades innan lackering, slutligen slipades och spacklades delarna innan de var färdiga för lackering.Lackeringen utfördes i en pressenning som spännts upp i en carport. Först lades ett lager med 2K epoxyprimer eftersom det fäster väl på galvaniserade ytor, dessutom rostskyddar det ramen. Även insidan av ramen lackerades genom att hälla lack i den och skaka runt. Det gjorde att rostskydd även erhölls mellan dubbelplåtarna i bakskärmen. Totalt lades två lager epoxyprimer.När primern härdat lades två lager 1K metallick rödbrons som framtagits med ett färgprov. Slutligen lades två lager 2K klarlack. Resultatet blev förvånande bra för att vara hemmalackat.


 

Första monteringen

Skruvar, beslag, axlar etc. som fanns till mopeden var i dåligt skick. De renoverades genom att rengöras noggrant, därefter läggas i citronsyra som tog bort rosten. Slutligen lämnades de in för att galvaniseras på nytt. Resultatet var blandat, delar som såg riktigt tråkiga ut innan blev inte särskilt fina efter behandlingen heller.


InnanI citronsyrabadet


Ett bakhjul med nya ekrar och ny fälg byggdes i ett mycket improviserat rikställ, notera att det är ett Puch Monza baknav vilket ger bättre broms och möjlighet att använda helt plana drev:

Efter mycket mätarbete svarvades distanser till baknavet som passade till ett helt plant drev:Äntligen börjar det se ut som en moped: 
 

Trimning

Cylindern till mopeden kommer från en Puch Monza. Den har genomgått följa de förändringar från orginalet:

  1. -Hela fodret svarvades bort

  2. -Nya kanaler cnc frästes

  3. -Nytt foder svarvades och pressades i

  4. -Fodret svarvades till 44mm innerdiameter


Cylindern blir då på 65 kubik. Maximal effekt får den vid 11000 rpm.


Bortsvarvat foder och nya kanaler frästa:


Nytt foder:


Passningen mellan foder och cylinder blev otroligt bra. Kanten känns inte med fingret, det ligger mycket trigonometri bakom...


Avgasporten blev något större än orginal:


Insugsporten likaså:


Topplocklocket planades rejält och  förbränningsrummet svarvades om, Squishbandet är knappt 50 %:


Mellan topplock och packning placerades en aluminiumbit för att leda bort värme från förbränningsrummet för att undvika knakckningar: 

Andra monteringen (nästan färdig)

De flesta komponenter kunde monteras utan större bekymmer. Det visade sig dock att motorn inte hade skruvhål för täckplåten. Det löstes med handborrmaskin och gängtapp från Biltema:Till slut såg den ut så här: 

Förgasare / insug:

För att göra cylindern någon rättvisa krävdes självklart en större förgasare, några bilder upp ses den urborrade insugsporten. För att det över huvud taget skulle finnas någon yta att täta mot var 20 mm den största möjliga storleken, vilket passar relativt bra mot cylinderns volym och avstämda varvtal, om än något i minsta laget.Den smäckra originalplaseringen av förgasaren mellan cylinder och ram gör det näst intill omöjligt att montera en större förgasare utan ett förfulande böjt insugsrör. Ett färdigböjt rostfritt rör svetsades ihop med en tillfräst plåtbit, eftersom skruvarna sitter så tätt ihop krävdes ett rör med mycket liten godstjocklek under det böjda röret:


*Bild saknas*


Avgasrör:

Ett avstämt avgasrör är där den största effektökningen hos en tvåtaktare finns att hämta. Att bygga ett sådant är inte helt enkelt, eftersom det förutom att vara av korrekta diametrar och vinklar också skall passa snyggt på mopeden.


Avgasröret byggdes steg för steg, där varje sektion först måttades ut med en prototyp i papp:När det såg ut att passa på mopeden byggdes sektionen i 1mm stålplåt, varenda liten sektion skars ut och böjdes för hand från en stor plåtbit för att därefter tig-svetsas ihop. Svetsmaterialet på insidan av röret slipades bort för att få så bra flöde som möjligt.Då motorfästet äntligen kom på plats var det en milstolpe, eftersom bitarna därefter kunde göras betydligt större på grund av att resterande bit inte krävde lika avancerad geometri.


Diametern vid fotpinnen blev så stor att den var tvungen att böjas ut avsevärt för att inte behöva stå i den provisoriska positionen nedan.Sista konan, äntligen. En intern stinger (avlångt rör) stacks sedan in och svetsades fast i denna.Tyvärr togs inga bilder på ljuddämparens insida. Den består av ett perforerat rör och ljuddämparull. Röret innan lackering:Efter lackering med särskilt värmetålig lack och påföljande lackhärdning såg röret till slut ut så här.
Röret blev relativt baktungt, och för att det inte skulle gå av monterades ett stag upp mot bakskärmen på mopden.Med både avgasrör och cylinder avstämda till 11000 rpm blev mopedens lågvarvsregister givetvis dåligt. Med endast 4 växlar blev mopeden relativt svår att köra då växling från trean till fyran resulterar i ett så stort varvtalstapp att motorn efter växling jobbar utanför registret där den har någon effekt att tala om. För att undgå detta var mopeden tvungen att drevas ned, vilket givetvis resulterar i att motorn varvar ur rejält. Toppfarten med den låga primärutväxlingen blev 86 km/h, vilket troligtvis kan ökas avsevärt om växellådan optimeras i framtiden.


Mopeden ådrog sig viss uppmärksamhet på premiärrallyt: